_1488380681.jpg

3 Boyutlu Bina Çizimi

Günümüzde mimari gibi farklı endüstri sektörlerinde, tıbbi konularda ve hepimizin yakından tanıdığı bilgisayar oyunları içerisinde ve filmlerde 3 boyut terimi yer almaktadır.

Normal resim programları içerisinde yukarı-aşağı ve sağa ve sol tarafa doğru fare hareketleri ile çizim yapılır. 3 boyutlu programlarda ise bu duruma derinlik kavramı da eklenme işlemi ile 3 boyutlu bina çizimi meydana getirir. Çizim işlemi bittikten sonra bina modellerinde yer alan araçları hareket ettirmek. sanal bir kamera ile içine girmek ya da çeşitli açılardan bakmak ile mümkün olmaktadır.

Bilgisayarlar üzerinde 3 boyutlu olarak çizilen bir çalışma ile beraber farklı açılardan bakılarak çıktı alınmakta, endüstriyel üretimde kullanılmakta, mimari hesaplamaları ve çizimleri kolaylaşmaktadır. Bunun yanında mekanik dayanım gibi zor hesaplar kolayca gösterebilir, tekne, araba ve uçak imalatı gibi pek çok hesap gerektiren konularda yardımcı olmaktadır. Sinemada hayali yaratıkları gerçeğe dönüştürmektedir. Bilgisayarımızda oyun olur, eğlence aracı olabilmektedir.

3D Tarihçesi

CG Tarihine bakıldığı zaman 1950`li yıllarda bilgisayarların güçlenmesi ile beraber ortaya çıkan bu terimin başlarda uçak endüstrisinde yer aldığını görüyoruz. 1951 de uçuş simulasyonu için kullanılmış olan ilk yazılım, sadece bir osiloskop ekranında yazılar ile beraber grafikler gösteriliyordu. Fakat bunun gerçek zamanlı ilk yazılım olarak bulunduğu söylenebilir. Daha sonra askeri havacılıkta yer almak üzere geliştirilen sistemler günümüzdeki 3 boyutlu bina çizimi sistemlerinin ilk atalarını oluşturabilmektedir.

3 Boyutlu Model Nedir?

3 boyutlu modelleme işi ile bilgisayar ortamında bir nesnenin matematiksel şekilde vektörel bir formatta oluşturulmasıdır. Yapılan ürün model alınan cismin geometrik bir temsilidir ve 3 boyutlu model olarak yer alır. 3D model olarak anılır. Fakat sadece modelin yapılması, amaç görselleştirme olduğu zaman yeterli olmamaktadır.

Modelin görselliği, 3 boyutlu bina çizimi model görselleştirme ismiyle adlandırılan bir süreçten daha geçirilerek yükseltilmekte veya model kullanılarak çeşitli animasyonlar yapılmaktadır.3 Boyutlu bir model tamamlandığı zaman gerçeğinden farklı olarak renksiz ve modeli yapılan çizgilerden oluşur. Model gerçek haline uygun hale getirilmek için önce üzerine desen ve doku kaplama işi yapılmakta ve gerçek ürünlerin sahip olduğu görsel özelliklerini simüle yapılan sanal malzemeler oluşturulur.